Enkel bildebehandling med python i vgs

Denne posten er del 1 av 7 i serien Bildebehandling med python i vgs

Dette ble laget som grunnlag for et prosjekt i faget programmering og modellering, det kan kanskje passe inn i andre fag på videregående som matematikk eller IT-programfaget. Målet er at elevene skal kunne bruke python med matplotlib og numpy for å laste inn svart-hvitt-bilder som matriser, utforske og behandle de med enkle filtre. De ulike effektene gir trening i algoritmisk tenkning og programmering mens en har mulighet for å tegne opp og få visuell tilbakemelding på hvilken effekt algoritmen har.

Et bilde behandlet med et filter som utnytter alle fargene bedre.

Disse enkleste filterne har også en plass i moderne billedbehandling. Med fargebilder kan ulike filtre bli lagt på ulike farger eller, om bildet er representert på andre måter, på andre egenskaper som metning eller lyshet. Instagram ble en suksess mye fordi de gjorde det enkelt å legge slike filtere på alle bildene vi tok med mobiltelefoner.

Å kjenne igjen kanter kan være starten på å kjenne igjen objekter i et bilde, som et ansikt eller noe som Tracker skal følge. For videre arbeid med billedbehandling i python kan en bruke bibliotek som OpenCV eller scikit-image. Dette er ment som enkle eksempler for å trene på algoritmisk tenkning og vise at datamaskinene er noe vi kan kontrollere.

Serienavigasjonmatplotlib og numpy i bildebehandling >>

Underviser i matematikk, fysikk og naturfag på Tryggheim vgs. erik@boge.priv.no