Til ønskelisten

Jeg har begynt å ønske meg «fred på jorden og snille barn» til jul, men her kommer noe som vil gjøre livet mitt både privat og som lærer bedre: en kopp som holder optimal temperatur på kaffen. Når dette i tillegg kommer kvelden før jeg skal ta opp smelte- og fordampningsvarme i Fysikk 1, kunne det knapt ha vært bedre.

Materialet strømmer i "kanaler" langs siden av koppen. Bilde fra Fraunhofer IBP
Materialet strømmer i "kanaler" langs siden av koppen. Bilde fra Fraunhofer IBP

To ting som elevene ikke burde synes var opplagt er hvorfor isvann alltid er kaldt, og hvorfor vann ikke blir varmere enn 100 grader selv om det kokes lenge. Ved smeltepunktet eller kokepunktet går overskuddsenergien med til faseovergang i stoffet, i stedet for temperaturøkning. En morsom demonstrasjon er å blande snø og salt, da faller smeltepunktet til ca -20 grader og blandingen kjøles raskt ned til den temperaturen. Selv om det blir kaldere, smelter snøen lettere fordi det er mye varmeenergi i de 20 gradene den kjøles ned.

En gruppe forskere ville ha en kopp som kjølte ned varm drikke dersom den var for kald, og holdt den ved optimal temperatur så lenge som mulig. Termokopper gjør bare at temperaturen synker saktere, de stopper ikke når den er «akkurat passe». Løsningen var å ta et materiale som smelter ved ønsket temperatur, utmålt med tysk presisjon til 58 grader. Temperaturen blir holdt der i ca 20-30 minutter. Andre materialer vil gi andre temperaturer og kan tilpasses en hvilken som helst drikk.

De er i snakk med produsenter for å lage et kommersielt produkt, ventet tidligst ved slutten av neste år. Jeg får holde meg til min faste skolekopp inntil videre.

via Make blog